Skip to main content

سندرم نفروتیک چیست؟

سندرم نفروتیک یک بیماری نیست بلکه مجموعه ای از علائم است که در صورت عملکرد نامناسب کلیه می تواند پدیدار شود.عروق خونی کوچک در کلیه ها به عنوان یک فیلتر عمل کرده و آب اضافی و مواد زائد را از خون تصفیه می کنند. آب اضافی و مواد زائد به مثانه رفته و از آنجا بدن را تحت عنوان ادرار بدن را ترک می کنند.
این عروق قسمتی از چیزی هستند که گلومرول نام دارد. گلومرول بخش تصفیه کننده کلیه ها می باشد. هنگامی که این گلومرول ها آسیب می بینند، بیش از حد عادی پروتئین به درون ادرار وارد می شود که در نتیجه آن ابتلا به سندرم نفروتیک رخ می دهد. سندرم نفروتیک می تواند هم بزرگسالان و هم کودکان را تحت تاثیر قرار دهد. البته درمان هایی نیز برای این سندرم وجود دارند.

عوامل ابتلا به سندرم نفروتیک

ممکن است فرد به شرایطی مبتلا باشد که فقط بر روی کلیه های او تاثیر گذار باشد. پزشکان به این مورد، علت اولیه سندرم نفروتیک می گویند. همچنین، ممکن است فرد به مشکلی در جایی دیگر از بدن خود مبتلا باشد و آن مشکل کلیه ها را تحت تاثیر قرار دهد که به آن علت ثانویه سندرم نفروتیک می گویند.
برخی از شرایطی که می توانند به گلومرول آسیب وارد کنند شامل موارد زیر می شوند:
بیماری تغییر کوچک: این بیماری علت اصلی ابتلا به سندرم نفروتیک در کودکان می باشد. پزشکان نمی دانند که این بیماری چگونه کلیه ها را از عملکرد مناسب خود باز می دارد. بافت کلیه در افراد مبتلا به این بیماری در زیر میکروسکوپ نسبتا سالم به نظر می آید.
بیماری گلومرولواسکلروز فوکال سگمنتال یا FSGS: این مورد، یک بیماری است که در آن بافت جای زخم (اسکار) در بخش گلومرول به وجود می آید. این مورد، شایع ترین علت اولیه سندرم نفروتیک در بزرگسالان است.
نفروپاتی غشایی: در این بیماری غشای گلومرول ضخیم می شود. محققان از علت دقیق رخداد این پدیده اطلاعی ندارند. اما این بیماری به سرطان، مالاریا، هپاتیت B و لوپوس ربط داده شده است.
دیابت: دیابت شایع ترین علت ثانویه ابتلا به سندرم نفروتیک در بزرگسالان است. این بیماری می تواند یک آسیب کلیوی به وجود آورد که به نفروپاتی دیابتی شناخته می شود.
لوپوس یا اریتروماتوز لوپوس سیستمی: یک بیماری مزمن مرتبط با سیستم ایمنی بدن است که می تواند به شدت به کلیه ها آسیب وارد کند.
آمیلوئید: این وضعیت هنگامی رخ می دهد که تجمعاتی از مواد که پروتئین های آمیلوئید نام دارند در خون تشکیل می شوند. این وضعیت می تواند به شدت به کلیه ها آسیب وارد کند.
علایم عفونت کلیه

علائم سندرم نفروتیک

چهار علامت اصلی وجود دارند که سندرم نفروتیک را به وجود می آورند. این علائم عبارتند از:
  • وجود مقادیر زیاد پروتئین در ادرار: پزشکان به این وضعیت پروتئینوری می گویند.
  • بالا بودن سطوح کلسترول و چربی در خون: اصطلاح پزشکی این وضعیت هایپر لیپیدمی می باشد.
  • تورم پا ، مچ، قوزک و گاهی اوقات دست ها و صورت: این وضعیت ادم نام دارد.
  • سطوح پایین آلومین در خون: پزشکان به این حالت هایپو آلبومینمی می گویند.

چه کسانی در معرض خطر ابتلا قرار دارند؟

ابتلا به برخی وضعیت ها مانند دیابت، لوپوس و آمیلوئید احتمال ابتلای فرد به سندرم نفروتیک را افزایش می دهد. همچنین، در صورتی که فرد به طور معمول دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) مصرف کند در معرض خطر بیشتری قرار می گیرد. برخی بیماری ها می توانند خطر ابتلای فرد به سندرم نفروتیک را افزایش دهند این بیماری ها شامل موارد زیر می شوند:
  • هپاتیت B و C
  • ایدز
  • مالاریا
  • عفونت استرپتوکوکی درمان نشده در کودکان
در صورتی که فرد احساس می کند که به علائم سندرم نفروتیک ابتلا دارد باید به پزشک ملاقات کند.

تشخیص سندرم نفروتیک

جهت تعیین میزان پروتئین دفع شده از طریق کلیه های فرد یک آزمایش ادرار از او گرفته خواهد شد. همچنین ممکن است جهت بررسی دیگر عملکرد های کلیوی از فرد یک آزمایش خون گرفته شود.
احتمال دارد پزشک بیماری هایی مانند دیابت را در فرد جست و جو کند که می توانند علت ثانویه سندرم نفروتیک باشند. در برخی افراد نیاز به نمونه برداری از کبد می باشد که در آن، یک نمونه از بافت جهت بررسی در زیر میکروسکوپ برداشته خواهد شد.

عوارض سندرم نفروتیک

در صورتی که سندرم نفروتیک درمان نشود می تواند سبب مشکلات دیگری از جمله موارد زیر شود:
  • لخته های خون: از آنجایی که از دست دادن بیش از حد پروتئین از خون می تواند توانایی بدن در جلوگیری از تشکیل لخته ها را مهار کند، این لخته ها می توانند تشکیل شوند.
  • سطوح بالای کلسترول و تری گلیسرید
  • فشار خون بالا
  • نارسایی کلیوی: در این مورد، کلیه ها نمی توانند به تنهایی مواد زائد را از جریان خون حذف کنند.
  • عفونت هایی مانند پنومونی و مننژیت: زیرا در چنین وضعیتی بدن پروتئین های مبارزه کننده با عفونت ها به نام ایمونوگلوبولین ها را از دست می دهد.
 روش درمان هیدرونفروز کلیه

درمان سندرم نفروتیک

برنامه درمانی پزشک به علت سندرم نفروتیک فرد بستگی دارد. در صورتی که علتی دیگر به وجود آورنده این وضعیت باشد ابتدا آن علت درمان می شود. کاهش کلسترول و فشار خون همانند کاهش ادم می تواند یک هدف کلیدی باشد.
دارو هایی که ممکن است برای بیمار تجویز شوند شامل موارد زیر می شوند:
  • دارو های ضد فشار خون به نام مهار کننده های ACE و ARB ها: این دارو ها می توانند فشار خون در گلومرول و مقدار پروتئین در ادرار را کاهش دهند.
  • دارو های دیورتیک یا مدر (ادرار آور): این دارو ها جهت کاهش تورم استفاده می شوند.
  • دارو های کاهنده کلسترول
  • دارو های رقیق کننده خون یا ضد انعقاد ها: این دارو ها احتمال تشکیل لخته های خون را کاهش می دهند.
  • دارو هایی مانند کورتیکو استروئید ها که سبب تضعیف سیستم ایمنی می شوند.
فرد باید جهت کاهش تورم مصرف نمک خود را کاهش دهد. همچنین پزشک می تواند، داشتن یک رژیم غذایی با مقادیر کم چربی و کلسترول را به فرد پیشنهاد دهد.
در صورتی که سندرم نفروتیک فرد با این درمان ها بهبود نیابد، ممکن است او نیازمند دیالیز باشد. دیالیز روشی درمانی است که به دلیل عملکرد نامناسب کلیه ها یک دستگاه خون فرد را تصفیه می کند.

Comments

Popular posts from this blog

آزمایش های درمان سنگ کلیه

سنگ های کلسیمی  از رایج ترین انواع سنگ ها، سنگ های کلسیمی هستند که بر اثر کلسیم و اكساليت‌ بالای خون اتفاق می افتند. مصرف برخی داروهای خاص و افزایش بسیار زیاد ویتامین D، از جمله دلایلی هستند که می‌توانند موجب افزایش غلظت کلسیم شوند. عوامل ژنتیکی و مصرف مواد غذایی دارای اكساليت‌ از قبیل اسفناج، می‌توانند موجب افزایش میزان اكساليت‌ شوند. سنگ های اسید اوریکی  یکی از فرآورده های جنبی متابولیسم پروتئین، اوریک‌اسید است که افزایش بیش از حد آن می‌تواند سبب تشکیل سنگ های حالب گردد. سنگ های استرووایت این نوع سنگ ها، بر اثر عفونت باکتریایی مجاری ادراری اتفاق می افتد و بیشتر در زنان بروز می یابد. سنگ های سيستين‌ در موارد بسیار نادر، عوامل ارثی در برخی افراد باعث دفع بیش از حد نوعی آمینو اسید توسط کلیه می شود و در نهایت منجر به تشکیل سنگ می‌شود. به طور نسبی می‌توان گفت یک نفر از هر 10 نفر در طول زندگی دچار سنگ های حالب می‌شود، که موارد زیر در بروز این مشکل نقش به سزایی دارند: جنسیت (مردان نسبت به زنان بیشتر دچار این مشکل می‌شوند) سن (سنگ حالب در مردان بین رده سنی 4...

درمان های خانگی زگیل تناسلی

  درمان های خانگی برای زگیل های تناسلی زگیل های پوستی متداول مخصوصا در کودکان اغلب بدون هیچ درمانی به صورت خود به خود از بین می روند. با این حال، از بین رفتن زگیل می تواند ۲ تا ۳ سال به طول انجامد به همین دلیل بسیاری از افراد تصمیم می گیرند تا آن ها را درمان کنند. درمان های خانگی و محصولات بدون نسخه برای درمان زگیل ها معمولا برای افراد دارای وضعیت سلامتی خوب ایمن هستند. در صورتی که فرد به دیابت، از دست دادن حس در پا ها یا گردش خون ضعیف در آن ها دچار باشد نباید سعی کند تا خود زگیل های پایش را درمان کند. این فرد برای درمان باید به پزشک مراجعه کند. یک روش درمان زگیل ها در خانه استفاده از یک محصول بدون نسخه و موضعی است که حاوی سالسیلیک اسید می باشد. برای بدست آمدن بهترین نتایج، قبل از اعمال سالسیلیک اسید باید ناحیه زگیل را در آب گرم فرو برده و با استفاده از یک سوهان یک بار مصرف لایه های مرده پوست در آن ناحیه را از بین برد. قبل از هر بار درمان باید مراحل فرو بردن در آب و برداشتن پوست تکرار شوند. یک روش مشابه با مورد قبل، فرو بردن زگیل در آب و ساییدن آن است. پس از انجام این روش باید زگیل...

زگیل تناسلی در مردان

ویروس پاپیلوما انسانی یا زگیل تناسلی یک ویروس شایع در انسان هاست. بیشتر افرادی که از نظر جنسی فعال هستند به این ویروس مبتلا می شوند. در این مقاله می خواهیم علت بوجود آمدن زگیل تناسلی در مردان را بررسی کنیم. بیش از 40 گونه از ویروس HPV وجود دارد که میتواند به وسیله ارتباط جنسی منتقل شود. این گونه های ویروس HPV میتوانند نواحی تناسلی مردان مانند پوست ناحیه تناسلی، آلت تناسلی، و حتی مقعد را درگیر کنند. همچنین احتمال درگیری نواحی دهان و گلو و حلق نیز وجود دارد. زگیل تناسلی در مردان زگیل های تناسلی یکی از شایع ترین انواع عفونت های مقاربتی است. تقریباً همه افراد دارای مقاربت جنسی حداقل در یک دوره از زندگی خود به حداقل یک نوع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، ویروس ایجاد زگیل تناسلی آلوده می شوند. زگیل های تناسلی در بافت های مرطوب ناحیه تناسلی تأثیر می گذارند. آن ها می توانند مانند برجستگی های کوچک و به رنگ گوشت ظاهر شوند یا ظاهری شبیه به گل کلم دارند. در بسیاری موارد، زگیل ها خیلی کوچک اند و قابل مشاهده نیستد. برخی از ویروس های دستگاه تناسلی می توانند باعث ایجاد زگیل تناسلی شوند، در ح...